fbpx

Prawdziwie tajskie składniki

Do przyrządzania naszych tradycyjnych, tajskich potraw korzystamy z autentycznych tajskich składników takich jak: tajska Bazylia, Galangal , Tamarynd, liście Kaffiru, tajskie Mango. Są one sprowadzane do Europy bezpośrednio z Tajlandii oraz dostarczane nam dwa razy w tygodniu jak również 80% naszych dań spełnia potrzeby wegetarian i wegan.

Tajska Bazylia

Bazylia, jaką znamy, ma ten słodkawy „włoski” smak. Tajska bazylia ma wyraźnie inny smak i ostrość, która jest kojarzona z kuchnią Azji Południowo-Wschodniej. Nadaje potrawom świeży, ziołowo-lukrecjowy smak, zupełnie inny od znanych nam aromatów.

Tamarynd

Kwaśny, ciemny, lepki owoc rosnący w strąkach na drzewach tamaryndowca. W kuchni tajskiej stosuje się go głównie w pikantnych potrawach. Podobnie jak niektóre tajskie curry i dania z owoców morza, klasyczny sos „pad thai” jest robiony z tamaryndowca.

Kaffir

Liście są najczęściej używaną częścią Kaffiru – świeże, suszone lub mrożone. Liście są szeroko stosowane w kuchni tajskiej, laosu i kambodżańskiej. Liście kaffiru dodają ostry, aromatyczny posmak potrawom z kurczaka.